Categories
Norsk

Poppers

Denne artikkelen er hentet fra Skeive Nyheter 1999. Oppdatert 2003.

Kan gi dødelig superorgasme

Ungdommer ned til 16 år er stoppet i tollen med sexdopet Poppers i Bergen. Stoffet utvider arteriene i kroppen og skal gi superorgasme. Men sexleken kan gi dødelig utgang.

Av ØYVIND LØLAND, Bergensavisen 21.10.99

– Overdreven bruk kan føre til plutselig død, advarer Ole Jakob Broch, professor i farmakologi ved Universitetet i Bergen.

MOT HJERTEKRAMPE

Inntil for et år siden var stoffet ukjent i Bergen. Nå er det gjort flere beslag, og politiet tror stoffet brukes blant ungdommer i det såkalte housemiljøet.

– Så langt har vi beslaglagt 60 slike ampuller. Den yngste vi har stoppet var bare 16 år. Stoffet er tatt med fra England og Danmark, opplyser kontrollsjef Rolf Ole Seljeflot ved Tollvesenet i Bergen. Stoffet blir kalt Poppers eller Snappers, den kjemiske betegnelsen er amyl nitrit.. Dette ble tidligere brukt til pasienter med hjertekrampe, men som medisin er stoffet nå avløst av nitroglyserin.

Stoffet står ikke på narkotikalisten, men blir regnet som legemiddel. Man må derfor få legeattest på at man trenger stoffet for å få lov til å innføre det til Norge. Det har ingen av dem som er tatt klart å skaffe til veie.

Sexdop

Poppers er opprinnelig blitt brukt av en bestemt gruppe, nemlig homofile menn. Stoffet skal øke den seksuelle opplevelsen, og gjøre muskulaturen rundt endetarmen slappere. Stoffet blir også tatt for å få en rus, eller til å forsterke rusen ved inntak av LSD og ecstasy. Poppers er svært flyktig og fordamper raskt. Stoffet inntas ved sniffing og inhalering. Effekten skal bare vare i noen minutter. –Stoffet utvider arteriene og gir avslapning i glatt muskulatur. Jeg vil tro at den rusmessige effekten er svimmelhet og slapphetsfølelse. Tar man mye kan det føre til besvimelse, sier professor Ole Jakob Broch, professor ved Farmakologisk institutt ved Universitetet i Bergen. –Den seksuelle effekten er jeg noe usikker på. Men det kan tenkes at stoffet har noenlunde samme virkning som Viagra ved at blodårene i penis blir utvidet. Jeg har også hørt at stoffet tas i forbindelse med orgasme. Inntak av stoffet kan gi en kortvarig blodmangel i hjernen, som skal føre til en forsterket opplevelse av orgasmen, sier Broch. Effekten skal være noenlunde den samme som om man struper inntaket av oksygen for å oppnå en bedre orgasme.

Dødelig

Inhalering av Poppers kan gi store helsemessige konsekvenser. –Vedvarende bruk vil føre til at de røde blodlegemene blir blå og reduserer evnen til å frakte oksygen rundt i blodet. Det kan igjen gi skader på indre organer, for eksempel nyrene, sier Broch.

Det kan også føre til kvelning og slag med dødelig utgang. –Et stort inntak kan føre til en så stor blodmangel i hjernen at det kan gi dødelig utgang, advarer Broch. Bakrusen kan også være svært ubehagelig: Kramper, søvnløshet, depresjon, økt matlyst og hodepine. Selv om stoffet er farlig, er ingen så langt anmeldt for innførsel av Poppers eller beslektede stoffer. –De mengdene som er blitt tatt inn har vært relativt små. Når det gjelder legemidler går vi først til politianmeldelse dersom det er snakk om et betydelig kvantum, sier Seljeflot. –Vi har gjort ett beslag av dette stoffet, og har ellers svært få rapporter på det. Det antas at stoffet er i omløp i enkelte ungdomsmiljøer i Bergen, sier narkosjef Magne Hovda ved Bergen politikammer. Relevante saker: