Categories
Uncategorized

Europride Oslo 2005 i bilder

Foredrag, pressedekning, fester, stands, sikrere sex info og PARADEN. SM/fetisj-miljøet var en synlig og viktig del av mangfoldet under Europride 2005 i Oslo. HER ER BILDENE:

Av Svein Skeid

“Alle var enige om at det var en fin tur”. Slik kan det nok oppsummeres. Europride 2005 ble en stor suksess. Det var så fullt at mange ikke slapp inn, for eksempel på fredagens SLM-fest. Av de mange utenlandske lær-gjestene, hadde flere betalt pass for å blant annet å komme inn på SLM. De ble sure. Men da formannen på lørdag inviterte dem opp på SLM-bilen, kom de etterpå bort og spanderte pils på oss på SLM- og ReviseF65-standen. De hadde det tydeligvis hatt det GØY!

Og moro var det! 20.000, skal det ha vært i paraden lørdag 25. juni med vår åpent homofile byrådsleder Erling Lae i spissen.

– Hvordan var publikums reaksjon på lærhomsene?, spurte en journalist i et tysk SM-blad meg.
– Folk smilte og vinket langs hele parade-ruta, svarte jeg. 100.000 mennesker skal ha vært i gatene denne ettermiddagen. Til venstre ser du et lite utsnitt av den 17 meter lange SLM-bilen. I alt 60 lærhomoer, de fleste menn, inkludert Smia, og et par-tre utskremte SMil-folk vandrende bak bilen. Helt ærlig, så var det nok enda mange flere av “våre” i de andre seksjonene.

Temaet på paradebilen var MASKER. Gassmasker, gummimasker, lærmasker, kamomasker, og real face-masker. Og flere stilte opp i nettopp DET. Til høyre titplay i sin “real face” Derl Viktor-maske (fra greyland-film.cz), ved siden av Diagnoseutvalgets slagord: “”Proud to be healthy Pervs”

Diagnoseutvalget ReviseF65 fikk låne plass ved siden av SLM til sin stand på Pride Village. Ole og titplay delte ut nærmere 500 engelsk-språklige brosjyrer i løpet av Europride. Det var også hyggelig å kunne dele ut kondomer, glidemiddel og ikke minst; den flotte sikrere-sex brosjyren som SLM og Smia hadde produsert i løpet av vinteren. Ikke så helt lite å være stolte av!, synes vi. Bildene hadde SLM også brukt til å lage en flott kalender. En super plakat henger også på byens utesteder for å minne om brosjyren, som kan fås ved henvendelse til SLM, Smia, og selvfølgelig Helseutvalget. Brosjyra er fullfinansiert av Sosial- og helsedirektoratet. ReviseF65 kom også i kontakt med potensielle kandidater til høstens Storting.

Til venstre: Som vanlig først i lærseksjonen, var MC-folket med å synliggjøre lærmiljøet som en del av homobevegelsen.

Flere journalister har de siste dagene spurt meg;
– Har det vært noen positiv utvikling for SM/fetisj-folket de siste 10 årene?
Og jeg svarer: – Ja. Holdningen til oss er blitt noe mer avslappet og åpen, hvilket paraden kanskje illustrerer. Men liksom homobevegelsen har erfart: Diskrimineringen kan for en periode komme til å øke ettersom flere står fram.

Til høyre, Svein maskert som Derl Viktor på Smias 10 års-jubileum, som ble feiret onsdagen i Europride-uka. Takk til Gummibear1 i full svart gummi som skapte en veldig sexy stemning. Styret og frivillige jobba veldig bra med dette. 38 tilstede hørte Svein fortelle biter av Smias historie akkompagnert av piskeslag fra spankingrommet. Gaysir var tilstede, tok bilder og lagde en flott reportasje, http://www.gaysir.no/artikkel.cfm?CID=10627. Cabarosa har laget mange flotte fetisjinnslag gjennom tidene, hvilket de delte med oss. Takk til Christian og Tor Arne, som også deltok på festen.

Lærfolket – en del av homobevegelsen

Bildet til venstre: Lærhomoer har vært en del av mangfoldet i homobevegelsen, både nasjonalt og internasjonalt fra den første spede begynnelse.

I tillegg til gøy og moro hele uka igjennom, var Diagnoseutvalget ReviseF65 på torsdag invitert til Teologisk fakultet (!!) ved Universitetet i Oslo sentrum, for å holde foredrag om SM (!) for 90 kristne homofile fra hele Europa (”European Forum for Christian Gay and Lesbian groups”). To timer tidligere hadde Kultur- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland offisielt åpnet konferansen (!). Du kan lese hele foredraget HER, og ikke minst se de morsomme bildene. Ja, jeg fikk hele salen til å le, da jeg entret salen iført min Derl Viktor maske (samme som til venstre). Da jeg tok den av, begynte folk å le, for jeg hadde enda en (Recidivist Grizzly) maske under der igjen. Maskene symboliserte at lærhomoer må komme ut av skapet to ganger, først som homo og senere som lærhomo.
Vi kom blant annet i kontakt med franske homofile som jobber med å endre samme diagnosekapittel som ReviseF65.