Categories
Uncategorized

Oktay Dahl stigmatiserer SM-ere

Debattinnlegg i Dagbladet 21. januar 2010

Tidligere har LLH ved et par anledninger kritisert Arbeiderpartiet for diskriminering av’ transvestitter, fetisjister og sadomasochister. 12. oktober i fjor og 12. januar i år kommer justispolitisk talsmann for Høyre, André Oktay Dahl med uheldige uttalelser, den første fra Stortingets talerstol.

Av Svein Skeid, LLHs Diagnoseutvalg Revise F65
og Andrès Lekanger, Skeivt Forum

“Bare sadomasochister vil ha glede av pisking som straffemetode”, sier Oktay Dahl i følge Dagbladet i den pågående debatten om alternative soningsformer.

Vi er helt enige i hans konklusjon om at middelalderske straffemetoder ikke har noe å gjøre i norsk strafferett. Men sammenblandingen av voldelig pisking og sadomasochisme er uheldig. SM dreier seg om et avtalt rollespill mellom samtykkende voksne, og har ingen ting å gjøre med vold eller brutale straffemetoder. Sadomasochister har ikke mer glede av overgrep og ufrivillig smerte enn andre.

I høstens debatt om den nye regjeringsplattformen beskrev Oktay Dahl Soria Moria II-plattformen som “SM II”: “Jeg tror begrepet SM i forhold til det private fellesskap er ganske dekkende med tanke på hva man faktisk har foreslått fra Regjeringens side i Soria Moria II.” I samme åndedrag etterlyste han retten til å “være annerledes…, bli sett, respektert og tatt for den vi er…”.

Nå er det vel nettopp respekt SM dreier seg om, Oktay Dahl? Du vet nok forskjellen på SM og vold. Kanskje vet du også at kommunikasjon, tillit og gjensidighet er helt avgjørende i et sm-forhold.

Som homofil vet du sikkert også hvordan uheldige sammenblandinger kan befeste og forsterke fordommer mot en minoritet som knapt slipper til i media for å forsvare seg. Dessuten er det ytterst få fetisjister og sm-ere som våger å ytre seg i redsel for sosiale sanksjoner fra familie, jobb, osv.

Denne type utspill bidrar etter vår oppfatning til stigmatisering av en vesentlig minoritet i det norske samfunn og kan svekke arbeidet med å fjerne utdaterte sykdomsdiagnoser som rammer gruppen.

Helsedirektoratet legger i disse dager siste hånd på et forslag om å fjerne transvestisme, fetisjisme og sadomasochisme fra den norske diagnosemanualen. Reformen kan bidra til å redusere fordommer og bedre levekår på samme måte som da homofili ble fjernet som sykdom for tredve år siden. I den sammenheng er Oktay Dahls to utspill spesielt uheldige.