Categories
Arkiv 1997 - 2002 Other languages

Nazister attackerade RFSL i Linköping

NYHET 971019

Nazister attackerade RFSL i Linköping

(Bilde): Nazister utanför RFSL:s lokal.

FOTO: SLM Stockholm

Linköping

 

Responsen från polisen var dålig när nynazister i svarta rånarluvor fotograferade, gjorde Hitlerhälsningar och skrek “bögjävlar” till homosexuella i Linköping. Till slut kom basebollträn fram och fönsterrutor krossades. Nu ökar polisen bevakningen av RFSL i Liköping.

 

Lördagen den 18 oktober arrangerade RFSL i Linköping en annorlunda killfest. Under temat “in the army” tog RFSL hjälp av SLM i Stockholm och närmare hundra bögar i tuffa uniformer samlades i RFSL Linköpings lokal. Utanför lokalen samlades en helt annan grupp, nämligen 10-15 nynazister.

 

Det hela började med att två unga killar försökte komma in i lokalen men blev avvisade då de saknade legitimation. Lite senare samma kväll återkom de tillsammans med ett tiotal andra ungdomar. De visade sig tillhöra en nynazistisk organisation.

 

Hans Andersen, RFSL Linköping, jobbade i garderoben och entrén denna kväll. Han såg tydligt vad som hände utanför lokalen. Lite gerrad tyckte han det var en himla tur att ynglingarna inte släpptes in i lokalen.

 

Gästerna fotograferades

 

– Ungdomarna började fotografera och trakassera gästerna som kom. De skrek “bögjävlar” och gjorde Hitlerhälsningar till våra medlemmar, säger Hans Andersen.

 

En av gästerna som var på väg till lokalen möttes av frågan om han skulle till bögklubben, men han svarade att han inte skulle dit. Han upplevde situationen som så hotfull att han inte vågade gå in i lokalen utan passerade förbi. Efter händelsen vill han vara helt anonym.

 

– Vi ringde till polisen och de kom till lokalen. Då försvann de nynazistiska ungdomarna. Men snart var de tillbaka igen och stämningen blev mer och mer hotfull utanför. Vi blev tvungna att ringa polisen titt som tätt, påpekar Hans Andersen.

 

Bakom rånarluvor

 

När ungdomarna kom tillbaka andra gången hade de svarta rånarluvor neddragna för ansiktet för att inte bli identifierade. I provokativt syfte, för att skapa bråk, ställde de sig i ett led och började jucka. Ingen av RFSL:s gäster gick dock ut från lokalen, varpå de nazistiska ungdomarna började sparka och slå på dörren.

 

– Man drog sig för att gå utanför dörren. Vi var tvungna att ha entrédörren låst hela kvällen. Mellan halv elva och kvart i tolv på kvällen ringde vi polisen fem gånger. Men varje gång tog det så pass lång tid till polisen kom att gänget hann försvinna, säger Hans Andersen.

 

Vid ett tillfälle tog polisen en av killarna i nazistgänget, men han släpptes nästan direkt och var tillbaka hos de andra igen.

 

– Vi blev gerrade och oroliga och tänkte “vad händer nästa gång”. Innanför entrén var stämningen på helspänn hela kvällen och vi var minst sju personer där samtidigt, säger Hans Andersen.

 

Klockan 02.00 krossades ett fönster på baksidan av lokalen. Det var sjätte gången polisen tillkallades till platsen. Detta var det enda tillfälle som poliserna kom in i RFSL:s lokal och tog kontakt med personalen.

 

Dålig respons från polisen

 

– Polisen ville inte ha någon kontakt med oss. De ville inte höra någonting om vad vi sett under kvällen. Responsen från polisen var verkligen dålig, påpekar en upprörd Hans Andersen.

 

Personalen under festen försökte i ett av de senare telefonsamtalen med polisen få dem att befinna sig i anslutning till lokalen när alla skulle gå hem. Denna begäran upprepades när polisen var på plats för att ta upp anmälan om glaskrossningen på baksidan. Men polisen kunde inte prioritera detta, utan bara cirkulera förbi lokalen under något tillfälle. Detta möjliggjorde att gruppen snabbt skulle kunna försvinna när en polisbil uppenbarades för att i nästa ögonblick vara tillbaka igen. Det var percis detta som hände.

 

Fönster krossades

 

När de tre sista personerna, tillika festarrangörer, skulle lämna lokalen vid tretiden och stod utanför i väntan på en taxi kom två alldagligt klädda personer ur nazistgruppen beväpnade med basebollträn. Snabbt flydde de tre festarrangörerna in i husets trappuppgång, men ett basebollträ slog sönder fönstret till dörren och en av arrangörena träffades i ena axeln och ådrog sig en lättare skada.

 

De två basebollförsedda killarna började slå sänder fönster efter fönster på bottenplanet i fastigheten och värst drabbade av glaskrossningen var alla grannar på nedre botten. På RFSL:s lokal kunde många fönster räddas. Efter att ett antal fönster tidigare genom åren har slagits sönder har okrossbara fönster satts in. Nu blev bara tre rutor krossade på RFSL:s lokal. Polisen kallades på nytt till platsen och ett basebollträ beslagtogs.

 

Hur nazisterna fått kännedom om festen vet inte arrangörerna. Att de valde att attackera lokalen just denna kväll kan bero på att gästerna var så speciellt klädda, i läder och militäruniformer, och framstod som provocerande gentemot nazisterna, tror flera medlemmar.

 

En rädsla breder ut sig

 

Några av gästerna var hela tiden omedvetna om vad som hände utanför lokalen. Själva festen ägde nämligen rum i källarplanet. Efter händelsen är många av RFSL:s medlemmar gerrade, arga och rädda. De tycker att det är obehagligt och är rädda för att det ska bli mer. Av rädsla vågar endast ett par av medlemmarna berätta om händelsen och om sin homosexualitet i media.

 

Även Hans Andersen känner ett ökat obehag av att gå på stan. Han säger att han efter det inträffade tittar sig om ofta, framför allt när det är mörkt ute, orolig för att nynazister skall attackera honom.

 

– I eländet vill jag ändå tro att det kan byggas upp något positivt. Bland annat kommer vi att bygga upp ett bättre förhållande med polisen, säger Hans Andersen.

 

Ökad polisbevakning

 

Efter nazisternas attentat har RFSL Linköpings styrelse haft ett möte med Linköpings polismästare Ylva Orrenius, för att få polisen att öka sin beredskap för RFSL:s del. En följd av mötet är att RFSL har fått en kontaktperson hos polisen, som skall hålla reda på när RFSL anordnar fester och arrangemang i lokalen. På så vis skall polisen kunna höja beredskapen och bevakningen av dessa fester.

 

En följd av händelsen är att polisen fått upp ögonen för att homosexuella är en utsatt grupp i Linköping. Ylva Orrenius tyckre det är viktigt att hitta lämpliga lösningar för att den här typen av händelser inte skall upprepas. Hon anser dock att polisen gjorde vad man hade resurser till under den aktuella kvällen. Nynazistiska grupper hade nämligen samlats på andra håll i Linköping för att samma kväll starta bråk med invandrarungdomar.

 

RFSL Linköping har valt att fortsätta sina efterföljande fester enligt planeringen. Lördagen efter nazisternas attack hölls fest som vanligt och polisen tittade förbi flera gånger. Dessutom har ett överfallslarm, direktkopplat till polisen, insatllerats i entrén.

 

– Medlemmarna kan fortsätta besöka våra fester. Det finns ingen anledning att känna oro, säger RFSL Linköpings ordförande.

 

Nazisternas attack mot RFSL Linköpings lokal har också satt igång en debatt på riksnivå. RFSL kräver på nytt att homosexuella skall omfattas av lagen om hets mot folkgrupp. Det som hände i Linköping är ett direkt attentat mot homosexuella som grupp, och än idag finns inget lagförbud mot den typen av hets. Händelsen i Linköping är knappast unik i landet. Liknande attentat förekommer flera gånger om året mot olika RFSL-avdelningar. RFSL anser att en lagändring är nödvändig för att uppnå en förändring.

 

Joakim Anrell

 

Tipsa Qmagazine!!!

 

Copyright © Qmagazine 1998