Categories
Arkiv 1997 - 2002 Other languages

Naziattack mot RFSL

NYHET 981003

Nazistattack mot RFSL

Linköping:

Ett nazistgäng attackerade RFSL Linköpings lokal, under natten till söndagen den 27 september.

 

RFSL i Linköping har attackerats av nynazister ett antal gånger de senaste åren. Följderna har ofta blivit krossade glasrutor och skärrade festbesökare. De grövsta angreppen har gjorts då RFSL haft en fest med läder- eller fetischtema.

 

Lördagen den 26 september hade RFSL i Linköping åter igen en fest med “fetisch”-tema. Under festen gång kom plötsligt ett gäng svartklädda ungdomar fram till lokalen.

 

– Det var fem eller sex nazzar i 18-årsåldern som började sparka och slå mot glasrutorna, berättar Roger, som arbetade i entren på RFSL under lördagsnatten, och som omedelbart larmade polisen.

 

– Det dröjde dock över en kvart innan polisen kom, och då hade nazisterna redan hunnit ge sig av, säger Roger.
Kom tillbaka

 

Lite senare på natten mot söndagen den 27 september, när festen fortfarande fortgick, kom nazistgänget tillbaka till klubblokalen.

 

– Vi larmade polisen igen, som var här inom fem minuter och kunde omringa gänget med såväl pikebussar som vanliga polisbilar, berättar Roger.

– Poliserna har lärt sig vid det här laget hur de ska fånga in nazisterna när de kommer, tillägger han.

 

Polisen krävde legitimation av de angripande ungdomarna, men en av ynglingarna vägrade uppge vem han var, varpå poliserna tog med honom till polisstationen. I övrigt gjordes inga gripanden av polisen.
Kan inget göra

 

– Så länge inte homosexuella skyddas av lagen om hets mot folkgrupp kan inte polisen göra något, säger Roger.

 

RFSL i Linköping har sedan en tid tillbaka sin entredörr låst under festerna. Personalen släpper in sina gäster först efter att de har sett vilka som ringer på. Därför kom aldrig nazisterna in i lokalen. Dessutom har fönstren försetts med okrossbart glas, varför angreppet den 27 september inte gjorde någon åverkan på lokalen.

 

Joakim Anrell

 

Tipsa Qmagazine!!!

 

Copyright © Qmagazine 1998