Categories
Norsk

Nytt lys på Leopold von Sacher-Masoch

Artikkelen er sakset fra Skeive Nyheter 25.11.1998

Den tyske romanforfatteren Leopold von Sacher-Masoch (1836-1895) som har gitt navn til begrepet masochisme, var pioneren som brakte avtalen eller kontrakten mellom voksne likestilte partnere inn i sadomasochismen via sin roman, “Venus i pels”. Romanen beretter inngående om et avtalt forhold mellom den dominerende Wanda og den underkastende Severin.

Nå er det publisert en bok av forfatterens kone som setter nytt lys på den kjente forfatteren. I boka “Confessions of Wanda von Sacher-Masoch” forteller von Masochs kone detaljert om sitt liv, inkludert ekteskapet med historiens mest berømte “slave”. Von Masoch fremstilles i boka som en seksuelt besatt mann som brukte sin posisjon som en kjent og formuende mann til å presse og manipulere sine respektive “dominaer” til å oppfylle sine egne fantasier. Slik sett en tankevekker i forhold til potensielle problemer og fallgruver i et sm-forhold (liksom det sikkert kan være i alle forhold). Boken er allerede behørig grepet fatt i av enkelte feministiske kretser som bruker den i sin anti-sm-kampanje.