Categories
Norsk

Jesus ikke kåt på Johannes

– Jeg kan én gang for alle avlive myten om at Jesus skulle være seksuelt berørt av Johannes Døperen, ettersom jeg går på samme treningsstudio som ham, bemerket den åpne homsen og katolikken Mark Levengood til almen latter fra en fullsatt Sofia Kirke i Stockholm. Debatten har gått høyt i kirkelige kretser hvorvidt Jesus penis er erigert eller ikke på det omdiskuterte bildet til den svenske fotografen Elisabeth Ohlson.

Ecce Homo-utstillingen fremstiller ikke Jesus som homoseksuell, men at Jesus omgås med lesber og homser, sa Mark Levengood med ettertrykk. – Jesus forbarmet seg over tollere og prostituerte, men han ble ikke av den grunn toller eller prostituert.

Stockholmsbiskopen Caroline Krook beklaget på møtet dåpsbildet som illustrerer en naken Jesus som døpes av Johannes Døperen. – Bildet har skadet hele utstillingen, mener biskopen, som allikevel tror at Elisabeth Ohlsons epokegjørende bilder har fremmet samtalen om homoseksualitet både privat og i kirken.

I et møte med EKHO, den svenske parallellen til Åpen Kirkegruppe, uttalte Elisabeth Ohlson nylig at dåpsbildet med Jesus og Johannes Døperen, spesielt er tilegnet to venner av henne som døde av aids. – Magnus och Tommy døde i sin sykdom i stillhet og skam, sa Ohlson.

Inspirasjon til elleve av de tolv fotografiene har Elisabeth Ohlson hentet fra malerier og skulpturer rundt ulike bibelske motiver. Både Michelangelo, Gustave DorZ( og Prado-museet i Madrid har vært mine inspirasjonskilder, fortalte Elisabeth Ohlson.

I bildet “Veropet”, som viser Jesus omgitt av lærhomser, tok Elisabeth Ohlson utgangspunkt i Carl Blochs maleri som forestiller Kristus blant fanger og slaver. – Da jeg så Blocks maleri ble det klart for meg at det var blant lærhomser Jesus skulle være på dette fotografiet. – Det var viktig at de var ikledd sine remedier og utstyr. Jeg liker kontrasten mellom det myke i Jesus påkledning, og det som ser hardt ut på overflaten, forklarer Ohlson.

– Men bare på overflaten, poengterer hun. For er det noen krets i homoverdenen som har dannet “menneskelige læreseter” for Elisabeth Ohlson så er det lærhomsene. – Ingen andre steder har jeg lært så mye om vennskap, kjærlighet og tillit som av dem, sa hun.

I homomiljøer forekommer det at man rangordner hverandre, fortsetter Elisabeth Ohlson. Og da havner lærhomser og transvestitter langt ned i hierarkiet, ettersom man skammer seg over dem som man ikke anser burde være en av oss.

Korsfestelsen var det motiv som var vanskeligst å fotografere. På bildet vises en myrdet Jesus som skyggen av et kors faller på. – Det føltes merkelig å henge opp en mann på et kors. Men det kjentes riktig å vise det ettersom mange homoseksuelle myrdes i våre dager. Eva Tiby ga meg fakta omkring knivmord. Et offer som myrdes ved et “vanlig” knivmord stikkes oftest ihjel med 3-4 knivhugg. Men ved knivmord på homoseksuelle er 70-80 knivhugg ikke uvanlig.