Categories
Norsk

Fant 550 år gammel skinnbukse

Kystmuseet Fedrenes Minne på Hidra har fått en «juvel» i samlingen sin. Det lille museet på øya utenfor Flekkefjord kan stolt vise fram en skinnbukse fra ca. 1450.

Opprinnelig trykket i Fedrelandsvennen 8.6.1999

Slik skal den vises frem på Kystmuseet Fedrenes Minne, den restaurerte skinnbuksa som Einar Aagenes fant under et av husene på familiegården på Hidrea.

– Dette er omtrent like sensasjonelt som om folk på Hidra hadde begynt å gå på vannet. En gjenstand som denne av et organisk materiale skulle normalt ikke ha klart seg i 550 år i det fuktige klimaet som vi har her så langt ute ved havet. At skinnbuksen var så gammel, og at vi fikk lov til å beholde den på øyas museum er bare helt fantastisk, sier styremedlem Helge Hansson i Kystmuseet Fedrenes Minne entusiastisk.

Det var Einar Aagenes (66) som gjorde det sjeldne funnet da han skulle reparere gulvet i hovedhuset på gården Ågenes på Hidra. Det han først trodde var noen gamle papprester, viste seg å være et unikt klesplagg. Pensjonisten tok funnet med seg til Arkeologisk museum i Stavanger, der det ble slått fast at det var en skinnbukse fra seinmiddelalderen. En prøve av plagget ble sendt til Universitetet i Uppsala i Sverige for C14-analyse (for å fastslå nøyaktig alder). Prøvene derfra viser at buksen er 550 år gammel, med en feilmargin på pluss/minus 80 år.

Arkeologisk museum i Stavanger har på oppdrag fra kystmuseet Fedrenes Minne restaurert plagget. Buksen må ha rekt eieren til like under knærne. Den har ganske høyt liv, og i bakenden er den en «slitelapp». Buksen har mest sannsynlig vært et arbeidsantrekk for en fisker, men det kan ikke utelukkes at det har vært et stasplagg. Knappene er laget av lær. Sømmene i buksen er intakt. Skinnet er antakelig av storfe. Stykkene er så store at de neppe stammer fra geit. Det skal ikke vært gjort tilsvarende funn av skinnbukser i Norge, men det ble omtrent samtidig gjort et nesten identisk funn i Skagen i Danmark.

Trodde det var papp

Funnet ble gjort høsten 1997 i Einar Aagenes barndomshjem. 66-åringen som tidlig gjorde rogalending av seg, bruker i dag familiegården på Hidra som fritidsbolig. – Jeg skulle sjekke en gammel bærebjelke i krypkjelleren under huset, da jeg kom over det som først så ut som gamle pappstykker. Da jeg så sømmene i det som viste seg å være lær, tok jeg med meg delene til Arkeologisk museum i Stavanger, forteller Einar Aagenes.

Den eldste delen av huset der buksa ble funnet er 300 år gammel. Hvordan det er havnet der har ikke huseieren noen formening om. Intens leting har ikke resultert i nye funn. Det spekuleres om det fra gammelt av kan ha vært en gammel bosettingsplass på stedet.

– Jeg er glad for at Hidras eget museum fikk lov til å beholde buksa. Det er her på øya plagget hører hjemme, sier Einar Aagenes.

Hovedattraksjon

Einar Aagenes henvendte seg tidlig til Kystmuseet Fedrenes Minne for å høre om de ville overta ansvaret for klesplagget. Museet takket ja, og vil også betale de omtrent 10.000 kronene som det har kostet å fått restaurert og bestemt alderen på plagget. – Egentlig er alle funn som er eldre enn fra 1536 statens eiendom. Gleden var derfor ekstra stor da det ble klart at museet får beholde plagget. Buksa skal få en svært sentral plass i museet. Vi vil bygge om hele utstillingen vår, slik at skinnbuksa blir den store hovedattraksjonen. Buksa vil bli plassert i glassmonter på hedersplassen i museet. Plagget må årlig settes inn med ekte bivoks og få rett luftfuktighet, sier Helge Hansson.

Museet på Hidra starter turistsesongen førstkommende lørdag. Bare i juli vil museet holde åpent også på hverdager.
Denne artikkelen er hentet fra Skeive Nyheter 1999