Categories
Norsk

Smerten i det ekstreme

– I dagens samfunn ville det antagelig vært de aids-syke, de homoseksuelle og de med perverse interesser Jesus ville vist sin åpenhet overfor.

Bjarne Melgaard

VGs kunstanmelder Lars Elton gir Bjarne Melgaards utstilling “Skam” i Bergen Kunsthall terningkast fem. VG 22.5.2003 (side 57).

Individets vilkår

– Dypest sett kan utstillingens totalitet ses som en diskusjon av subjektets marginalisering i en kultur der normaliteten blir en kvelende tvangstrøye for mange mennesker, skriver Elton.

“Å være utstøtt fordi du avviker fra normen, er en ekstrem erfaring, enten årsaken er den ene eller den andre. Enten bukker du under av skam, eller du mobiliserer motkrefter som i seg selv kan være uttrykk for smerte.”

“Det er denne skaminfiserte smerten Bjarne Melgaard inviterer publikum til å smake på.”

Et spørsmål om identitet

“At han gjør det med hjelp av rock- og moteestetikk, er ikke et spørsmål om trender, men om identitet. Når han som homoseksuell liker heavy metal, blir han en utstøtt selv i homsemiljøene.”

Toleranse

“Dette er kanskje ekstremt – men bak provokasjonene finnes en toleranse som ligner grunntanken i kristendommen”, skriver Elton.

“Jesus spiste med syke og prostituerte, og gjorde ikke forskjell på fattige eller utstøtte. I dagens samfunn ville det antagelig vært de aids-syke, de homoseksuelle og de med perverse interesser Jesus ville vist sin åpenhet overfor”.
Kommentar: Det er nesten som om Elton er inspirert av den svenske fotografen Elisabeth Ohlson som tar bilder av Jesus sammen med lærlesber, lærhomser, hiv-positive og transseksuelle. Les Skeive Nyheters reportasje fra 1999, oppdatert 2003.