Categories
Norsk

BDSM på fem minutter

Kort og godt om BDSM

Bdsm er en avtalt maktrollelek mellom samtykkende parter.

Idrettssosiologer mener at 10 prosent av oss er biologisk disponert for å søke sterke stimuli. Slike mennesker er ofte innovative samfunnsbyggere. Det amerikanske Kinseyinstituttet regner med at 5-10 prosent av befolkningen har en eller annen form for bdsm-interesse eller orientering.

Illusjonen om dominans
Bdsm-ere søker nytelse, ikke smerte. Det er illusjonen om dominans og underkastelse som er essensen i bdsm. Bondage/fastbinding og smerte kan øke opplevelsen av rolleleken som noe “virkelig”.

Sunn, sikker, samtykkende
Bdsm og fetisjisme er ikke lenger noen sykdom i Norge etter vedtak i Helsedirektoret 1.2.2010. Sverige, Danmark og Finland har gjennomført tilsvarende friskmelding. At bdsm-ere tar hele kroppen i bruk som erogen sone, kan være noe av forklaringen på dens helsebringende effekt.

Annerledes kjærlighet
Norske helsemyndigheter har etter friskmeldingen inkludert fetisjister og bdsm-ere sammen med homofile i gruppen “seksuelle minoriteter”. Fetisj- og bdsm-orientering er liksom homoseksualitet for mange en del av identiteten som oppdages tidlig i livet og verken kan behandles eller velges bort. Fetisjister og bdsm-ere forelsker seg og danner kjærlighetsbånd liksom andre og mange lever i etablerte økonomiske og følelsesmessige forhold. Ifølge internasjonale undersøkelser, lever de fleste fetisjister og bdsm-ere skjult og én av tre rapporterer ulike former for diskriminering.

Forspill, samspill og etterspill
Bdsm-lek forhandles frem mellom likeverdige parter som blir enige om sikkerhetsrutiner og personlige grenser. Sub-en eller den mottagende parten har det avgjørende ordet i form av et stoppord. Respekt, tillit og kommunikasjon er grunnleggende i et bdsm-samspill.

Mer informasjon på http://www.revisef65.org/indexnorsk.html