Categories
Norsk

Ønsker å bli dominert

«Mange tror feilaktig at SM er en form for tortur»
Sexolog Gro Isachen i spalten “Sex&samliv” Dagbladet søndag 16. mars 2003.

Ønsker å bli dominert

Etter å ha prøvd det meste av sex har jeg funnet ut at jeg tenner på å bli dominert under sex-akten. Det aller beste er når partneren min binder meg fast og forteller nøyaktig hva jeg skal gjøre med henne. Jeg har nettopp fått meg ny kjæreste, men er usikker på hvordan jeg skal presentere mitt ønske om SM-sex for henne. Har du noen gode råd som gjør at jeg ikke skremmer henne bort?
Rolf

SVAR:

Det hadde kanskje vært en fordel å sjekke om hun har et ønske om å dominere i seksuelle sammenhenger før du går inn i et nytt forhold. Det er tvilsomt om du får henne med på leken dersom du ikke engang har antydet din preferanse for henne, og hun ikke på noen måte har signalisert at hun er av den dominante typen.

Det er ganske mye som skal stemme for at en med et klart ønske om å spille en underkastende rolle, treffer en partner med tilsvarende ønske om å dominere. SM-leker handler om rollespill, vanligvis innenfor klart definerte roller. Enten S, det vil si dominant, eller M. som er en underkastende rolle. Det finnes dem som kan praktisere både en S- og en M-rolle. De kalles i SM-miljøet for «switsj». Det høres ut til at du har definert din SM-legning ganske klart, med deg i den underkastende rollen.

Sikker, sunn og samtykkende

Kanskje du lettere kan få henne til å prøve SM-leker dersom du forteller henne litt om hva SM er. Mange tror feilaktig at SM er en form for tortur og at det hele går ut på at den underkastende blir pint og plaget for å tilfredsstille den dominerendes ønsker. Slik er det aldeles ikke. SM er mer enn noen annen form for sex basert på at det som skjer, er innenfor rammene av sikker, sunn og samtykkende sex. Det betyr at den som underkaster seg, er fullt og helt med på leken og kan stoppe det hele dersom den dominante går ut over den underkastendes grenser.

RÅD:

Du kan introdusere din preferanse for henne ved å spørre om hun har hatt erotiske fantasier som har gått i retning SM. Ut fra responsen kan du bestemme deg for om du vil gå videre eller ikke. Eller du kan presentere din preferanse som en fantasi. Da blir det mer ufarlig. Men ikke forvent at hun umiddelbart svarer positivt på invitten din.

Hilsen Gro

Rolf ønsker å finne en domina. Foto: Smia-Oslo. Illustrasjonsbilde fra Europride 2002 i Köln, SMart-Rhein-Ruhr e.v.

 

Categories
Norsk

Liv Nysted: Du var så vakker over meg

Liv Nysted: Du var så vakker over meg (Roman 1995, Samlaget)

Artikkelen er samlet av Skeive Nyheter 1998 og oppdatert 2003

Det kan se ut som om tittelen er det vakreste ved Liv Nysteds bok “Du var så vakker over meg”, som handler om Eva som tenner på SM, men som føler at rollespillet går for langt. I allfall dersom man skal tro de dårlige anmeldelsene i Aftenposten og Kulturkanalen Morgenbladet. Liv Nysted som fikk Nynorsk litteraturpris 1991 og Sigmund Skard prisen 1997, har også skrevet novellen “Sprekkene i taket” 1984 der homofili skal være tema.

– Eg har utforska ulike posisjonar, men etterkvart funne meg ei nisje der eg ønsker å skrive inn nye erfaringar i den nynorske romantradisjonen, som f eks sadomasochisme, anorexi, stupfyll, psykomotorisk behandling og andre “randfenomen”, skriver forfatteren selv på Samlaget sine nettsider.

Forlaget Samlaget kaller “Du var så vakker over meg” for “ei sanseleg skildring av eit sadomasochistisk forhold med innkrøkte, utydelege bindingar og forvirrande kjensler.” “Første tida synest Eva det er spennande, men ho veit snart ikkje om ho verkeleg ønskjer å bli fornedra og pint slik av den nye elskaren. Likevel må ho stadig oppsøkje han. Men korleis er så denne vakre, vene, kjære, forferdelege mannen, som forteljaren seier ho er ferdig med, men som ho likevel dediserer alle sidene i boka til, og var det ikkje slik at ho sjølv gav seg over til desse mørke og smertsame lystene?”

Aftenpostens Knut Ødegård skriver 26.10.95 at boka “handler om en kvinne og hennes opplevelser av voldelig seksualitet, den beskriver et såkalt sadomasochistisk forhold. Bokens kvinnelige jeg-person blir slått og pisket til blods, bundet og lenket, og gjøres avhengig av en mann som er besatt av perverterte krefter i sjelens og begjærets mørkeste kjellerdyp.” “Romanen har ingen retning og ingen annen reisning enn den erigering som påstås i teksten.”

Morgenbladets Tone Velldal skriver at “Sex og vold kan faktisk være kjedelig. Liv Nysteds siste roman tar for seg et sado-masochistisk forhold hvor den ene parten, Eva, ikke har noen tidligere erfaring med denne formen for begjær. Hun er tiltrukket av, og tenner på, mannen som ydmyker henne, men opplever etterhvert at rollespillet går for langt, at hun må trekke seg ut. Løsrivelsesprosessen er vanskelig, men nødvendig. Tematikken er interessant nok, kjedsomheten, eller snarere oppgittheten, melder seg likevel tidlig, personene virker todimensjonale og er ikke i stand til å engasjere leseren utover at de provoserer frem en og annen nedlatende latter. Romanen er skrevet i første person, det er Eva selv som foreller om forholdet til en mann som stadig tøyde grensene mellom ren fornedrelse og lyst, som tok fra henne selvkontrollen.” “Samtlige aktører fremstår som overfladiske, selvopptatte inkarnasjoner av alt som var galt med jappetiden, det er svært vanskelig å engasjere seg i disse menneskenes problemer, og føle med dem.”

 

Forfatteren Liv Nysted (f.1949) har fått Nynorsk litteraturpris og Sigmund Skard prisen.

Categories
Norsk

Film om Mapplethorpe vant Golden Globe

Woods forsvarer Mapplethorpe

Filmen «Dirty Picture», med James Woods i hovedrollen, vant i 2001 Golden Globe-prisen for beste miniserie.

James Woods forsvarer kontroversiell kunst i filmen “Dirty Pictures”.

Woods spiller hovedrollen i “Dirty Pictures”, en film om en museumsdirektør som blir saksøkt i etterkant av en utstilling av fotografen Robert Mapplethorpes bilder med sadomasochistiske undertoner.

Robert Mapplethorpe (1946-1989) er kjent for å gjengi randen av det kjente homolivet. Han var fotografen som med treffsikker teknikk og kunstnerisk uttrykk gjorde det grimme vakkert, det døde erotisk og det forbudte synlig. Mapplethorpe hadde sin første utstilling i New York i 1976. Hans provoserende bilder av nakne menn forårsaket mye oppstyr ved amerikanske muséer. Hans motiver strakk seg fra tulipaner til fistfucking.

Den åpent homoseksuelle kunstneren Robert Mapplethorpe som døde av aids i 1989 42 år gammel, ble forbilde for utallige homoseksuelle kunstnere over hele verden.

Bilder av Robert Mapplethorpe ble vist på Galleri F15 i Moss i 1993.
Denne artikkelen er hentet fra Skeive Nyheter 1999, og oppdatert i 2003.

Categories
Arkiv 1997 - 2002 Norsk

Årsberetning for fetisj/sm/transvestittutvalget 2002

Se også “Om Utvalget” – bakgrunn, mandat og arbeid 1998-2002
 

Årsberetning for fetisj/sm/transvestittutvalget 2002

2002 har vært det hittil mest aktive og interessante året i utvalgets funksjonstid. Vår nyetablerte nettside på norsk, engelsk, tysk og portugisisk, samt besøk i inn og utland, har satt diagnoseproblematikk på dagsorden blant profesjonelle og aktivister verden over, og ført flere nye medlemmer til mailinglista. Ved årets slutt kan det se ut som om vi står foran et internasjonalt gjennombrudd i vårt arbeid. Både utvalgsmedlemmer og utenlandske deltagere på mailinglista vil i 2003 bidra på internasjonale fagkongresser med fetisj/sm-diagnoser som tema. Dette avspeiler seg også i en budsjettert økning i utvalgets utgifter fra vel kr 26.000,- i 2002 til kr 40.000,- i 2003.

[…] “There is something very exciting about connecting up with others who work towards the same goals across the world. Thank you for making this possible.”

Sincerely, Peggy
Psykolog Peggy J. Kleinplatz ved Universitetet i Ottawa, Canada.
Mail til utvalget 30. juli 2002.

Vinterens oppbygging av reviseF65.org med faglig dokumentasjon, relevant litteratur og undersøkelser, fra inn og utland, supplert med utvalgsmedlemmenes varierte bakgrunn og erfaring, har ført til nye viktige kontakter verden over, både via mail og reiser i inn og utland; Norge, Danmark, Storbritannia, Tyskland, Sveits, Østerrike, Spania, Nederland, Russland, Canada, Hong Kong – og ikke minst: USA og Brasil.

Nettkonseptet som ble etablert av Ole Johnsen og Stein Losnegård, er i løpet av året bygget opp av Svein og oversatt til engelsk av vår alltid hjelpsomme geistlige venn og til tysk av SLMs Stein Losnegård og BDSM-Berlins Kathrin Passig (bildet). Engelske tekster er oversatt til norsk av Stein F og Svein. Den brasilianske legen Beatriz Kotek, som også er medlem av vår mailingliste, har på eget initiativ oversatt sidene våre til portugisisk på sin utdanningsside www.desejosecreto.com.br.

Moderator Ole Johnsen har i løpet av året godkjent en netto tilvekst på 32 nye medlemmer på utvalget sin mailingliste, deriblant en rekke fagfolk verden rundt.

Utvalgmedlem og psykolog Odd Reiersøls banebrytende fagartikkel på revise-sidene (www.revisef65.org/reiersol1.html) har vært en inspirasjonskilde både nasjonalt og internasjonalt. Den er i løpet av året blitt oversatt til portugisisk og BDSM-Berlins Kathrin Passig har signalisert at hun kommer til å oversette den til tysk.

Diagnoseutvalget har avholdt fem møter i 2002. 14. mars, 30.mai, 29. august, 10. oktober og 28. november, med tildels intenst arbeid, mailkontakt flere ganger ukentlig, nasjonal og internasjonal møtevirksomhet, workshops, foredrag, deltagelse på kongresser, seminarer og festivaler mellom utvalgsmøtene. I tillegg har en nystartet samtalegruppe, eller “lære av hverandre-treff” avholdt to møter 2. oktober og 18. november 2002.

Mandatet fra LLH
Smias kontaktperson og leder i LLH-Oslo, Ole Håvard Lundvold gjorde en gedigen innsats under LLHs landsmøte i Trondheim i begynnelsen av mai, etter at Landsstyret støttet av avtroppende LLH-ledelse ønsket å fjerne fetisj/sm/transvestitt-utvalgets langsiktige prosjekt fra LLHs arbeidsprogram. Fôret med argumenter fra Svein, hjelp fra Ole Johnsen og støtte fra LLH-Trondheim, beholdt utvalget imidlertid sitt LLH-mandat som nå er stadfestet av fire påfølgende landsmøter (1996, 1998, 2000 og 2002).

I slutten av mai så Stein Losnegård seg nødt til å trekke seg fra utvalget, i det minste for en periode, på grunn av stort arbeidspress. Bent Hvale sa seg villig til å overta funksjonen som utvalgets sekretær. Høsten 2002 overtok Øyvind Aamodt (bilde fra Skeive Dager i Oslo 2002) som representant for SLM i utvalget. Det er fremmet forslag for SLMs generalforsamling i februar 2003 om vedtektsendring som pålegger foreningen å arbeide for gruppens menneskerettigheter i tråd med SLMs mangeårige internasjonale engasjement, samt forslag om å opprette en egen budsjettpost for dette og for utvalget som SLM har deltatt i siden 1998. (SLM støttet enstemmig utvalgets budsjett ved å bevilge 10.000 kroner på generalforsamlingen 15. februar 2003).

Köln
I sommer hadde Svein på vegne av utvalget – og for egne sparepenger – viktige strategisamtaler både nasjonalt og internasjonalt. Under Europride i Köln fikk utvalget i samarbeid med lokale krefter – en flott markering, både i den store paraden med en million tilskuere, parolen ble sitert i Köln største avis, samt intervju og dybdeartikler i temanummer av bladet til den største SM-organisasjonen i området – SMart-Rhein-Ruhr (http://www.smart-rhein-ruhr.de/index.html?02_smart_aktuell/vereinsinfo_neu/2002_04_aug_sep/body.html~Hauptteil). Ikke minst hadde den mer seksualpolitiske “utbrytergruppen” BDSM-Netzwerk e.V. mye å bidra med. Tyskerne v/SMart-redaktør Uli har allerede kvittert for besøket ved å avlegge Oslo en overraskende gjenvisitt i september. Ved siden av Svein, hilste han på Smias Eric Bartad og SMils Kelly Andreassen, som begge sitter i diagnoseutvalget. Resultatet ble nok en reportasje i SMart-info, denne gang en helside: “Ein wiedersehen in Oslo” med bilder fra lokalene i Grønlandsleiret.

Den norske, engelske og tyskspråklige presentasjonen av utvalget i forbindelse med Köln-reisen – underskrevet av samtlige utvalgsmedlemmer – ble sammen med utvalgets nye nettsider, presentert av SLMs Stein Losnegård på lærhomseklubbenes Top of Europe (ToE)-møte i Helsingfors i juni. Det er uvisst om dette er blitt fulgt videre opp.

Litteratur-oversikt
Både før og etter Köln-reisen har utvalget hatt kontakt med BDSM-Berlins leder Kathrin Passig som i august skrev innlegg om diagnosene i SMart-info og som på tampen av året har tilført reviseF65-sidene en biografisk litteraturoversikt som utvalget lenge har manglet – én liste med diagnoserelatert litteratur, og én liste med anbefalt generell fetisj og sm-litteratur (www.revisef65.org/bibliography1.html).

Grimstad
Bilde av Elsa Almås, Svein Skeid og Esben Esther Pirelli Benestad.

Sommerens Nytelsesfestival i Grimstad ble også en flott anledning til inspirerende strategisamtaler med leger, sexologer og psykologer – blant annet Åshild Skogerbø, Elsa Almås, Esben Esther Pirelli Benestad og Haakon Aars. Svein Skeid og SMil-Norges Kelly Andreassen holdt begge stand på Nytelsesfestivalens “Erotikktorg”, der vi hver for oss representerte Smia og SMil, og sammen representerte utvalget. I en uformell idédugnad klekket vi ut mottoet: “Sikker, sunn og samtykkende” som en brukbar oversettelse av “Safe, sane and consensual”, som har vært et internasjonalt anerkjent etisk SM-prinsipp gjennom 15 år.

Etter invitasjon fra Åshild Skogerbø, har Bent skrevet en presentasjon av diagnoseutvalget arbeid tiltenkt Sexologiforeningens bulletin. Når web-sidene er oppe, vil Åshild og Odd forsøke å dra igang en debatt som etter planen skal munne ut i et diagnose-seminar i Sexologiforeningens regi. Dette forventes i neste omgang å legge grunnlaget for en faglig støtte-uttalelse fra Norsk forening for klinisk sexologi til utvalgets arbeid.

Bilder og ord
Et viktig resultat av sommerens reiser er også hundrevis av egenproduserte bilder som høyner kvaliteten på revise-sidene og illustrerer grunnleggende SM-prinsipper om kjærlighet, glede, likeverd, respekt, humor og gjensidighet. Bildereportasjer fra Europride i Köln og Nytelsesfestivalen i Grimstad ligger på http://www.smia-oslo.no, inkludert bilder fra Skeive Dager i Oslo, der utvalget/Smia også var representert med paroler. Liksom de fleste andre tiltak i 2002, er også nødvendig utstyr til dette arbeidet finansiert med private midler.

Kelly Andreassen (bilde fra Grimstad 2002, Esben Esther Pirelli Benestad til venstre) ga også på utvalgets mailingliste i sommer sitt bidrag på engelsk til spørsmålet om diskriminering av SM-ere i Norge. Det viser seg dessverre at opptil flere SM-ledere, talspersoner og andre som har valgt å stå åpent fram, enten har blitt truet med å miste jobben, eller faktisk har blitt sparket på grunn av sin SM-legning. Vi har i løpet av året også fått dokumentert SM-ere som mister omsorgen for barn i Norge.

Strategiendring
Sommerens erfaringer førte til en delvis endring av utvalgets strategi, hvilket avspeiles i den nye engelske teksten på www.revisef65.org/amsterdam1.html. Vi ser det på nåværende tidspunkt som lite hensiktsmessig å be enkeltstående sexologer, psykologer og psykiatere om å henvende seg direkte til WHOs “Collaboration-sentre” med sin støtte, uten at fagforeningene står bak. Vi har derfor i teksten skissert flere mulige strategier, avhengig av lokale forhold i hvert enkelt land. Som eksempler på mulige strategier, har vi nevnt endringen i Danmark i 1995 som skjedde via et politisk vedtak, endringen i USA i 1994 som skjedde via et nettverk av kinky-positive fagfolk innen psykisk helsevern, samt strategien i Norge, som ved siden av å koordinere det internasjonale arbeidet, søker å få støtte fra sexologi, psykolog og psykiaterforeninger, samt Homofile legers forening, for å legge et profesjonelt fundament for fremtidige politiske beslutninger.

Kontakt med USA
I slutten av juli fikk utvalgets mailingliste to prominente medlemmer etter at Svein hadde postet “Köln-presentasjonen” av utvalget på mailingslista til BDSM-HumanRights@yahoogroups.com. Psykolog og Dr Peggy Kleinplatz ved Universitetet i Ottawa, Kanada, og legen og sexologen Charles Moser som blant annet har skrevet en rekke faglige sm-bøker, arbeider med fullstendig å fjerne fetisj-diagnosene fra den viktige amerikanske diagnosemanualen DSM. De arbeider også med å utgi et SM temanummer av det amerikanske tidsskriftet “The Journal of Homosexuality”. Odd og Svein har levert et bidrag, som vi etter diverse revisjoner håper å få antatt. Kontakten over Atlanteren er i skrivende stund intens, med daglige mailer mellom Ottawa, San Fransisco, New York, Oslo og Berlin.

Både Peggy Kleinplatz, Charles Moser, spanske Manuel og danske Pia Klit Larholm har på mailinglista etterlyst materiale og beskrivelser om diskriminering av SM-ere. Det er uvisst om disse har fått noe svar på sine spørsmål.

På utvalgsmøtet i slutten av august var nettsosiolog Anette Knutsen spesielt innbudt for å presentere et mulig diagnose-relatert forskningsprosjekt. Dette er så vidt vites foreløpig ikke fulgt opp.

Møte med LLH sentralt
Etter invitasjon fra LLHs nye Arbeidsutvalg og administrasjonen ble det avholdt et viktig møte med utvalget 7. september. Det ble bestemt at LLH AU skal ha én fast representant på utvalgets møter (Petter Møller) slik praksisen var fra starten i 1998. LLH var også innstilt på å oppfylle vedtakene på fire påfølgende landsmøter i LLH ved å dekke utvalgets utgifter. Et budsjett for 2003 er satt opp med forslag til fordeling av utgiftene mellom de deltagende organisasjonene. Det var også enighet om at utvalget fortløpende blir informert om kommende landsstyremøter, slik at rapport om utvalgsarbeidet kan leveres i god tid. LLHs arbeidsutvalg og administrasjon var også innstilt på mer eksplisitt å inkludere lær, sm og transepersoner som en positiv og verdifull del av organisasjonens mangfold i den nye plattformen som er på trappene, slik tilfellet er i vårt naboland Sverige. Det ble også fra utvalgets side nevnt at vårt banebrytende diagnosearbeid ikke er representert med ett eneste forskningsprosjekt fra LLHs sin side. Og utvalgets nettsider, som en periode var lenket opp fra LLHs sentrale sider, er nå dessverre fjernet igjen.

Utvalget v/Svein skrev rapport til det nye landsstyremøtet i LLH 11-13. oktober 2002, inkludert en del bakgrunnsinformasjon ettersom de fleste delegatene var nye og ikke kunne forventes å kjenne så mye til utvalgets tidligere arbeid.

I november deltok Eric Barstad (bildet) på den internasjonale SM-lesbe-kongressen WALP i Amsterdam. 148 deltagere fra et dusin land hørte hennes orientering om fetisj/sm-utvalget. Dessuten holdt hun en mini-workshop og knyttet viktige internasjonale kontakter. LLH støttet reisen med kr 1000,-, Smia med 1500 kroner.

Ved siden av uvissheten om Odd og Sveins artikkel blir antatt i “The Journal of Homosexuality”, har vi på slutten av året også levd med en intens spenning om hvorvidt psykiater og utvalgsmedlem Reidar får holde et symposium på en internasjonal diagnosekongress i juni. I skrivende stund ser det ut til kaballeggerne i Wien har bestemt seg for å holde på Reidars innlegg. Men ting kan endre seg; det er mange som skal ha plass til sine innlegg og det er også mange ulike oppfatninger innen WPA.

På tampen av året kunne vi på mailinglista lese den hyggelige melding at den brasilianske psykolog og sexolog Maria Cristina Martins og den franskbrasilianske professor og psykolog Dr. Paulo Roberto Ceccarelli har utført diagnosekritisk forskning som vil bli lagt fram på den 16. verdenskongressen i Sexologi i Havana på Cuba i mars 2003.

Categories
English Professional work

THE SO-CALLED “DEVIANT” SEXUALITIES: PERVERSION OR RIGHT TO DIFFERENCE?

THE SO-CALLED “DEVIANT” SEXUALITIES:
PERVERSION OR RIGHT TO DIFFERENCE?

This study, presented at the 16th World Congress of Sexology in Cuba 10-14 March, 2003, suggests that non-conventional sexual practices cannot be used as a diagnosed criteria of any kind, which means that the only aspect that distinguishes these individuals from others is their sexual practices.

INTRODUCTION

The Internet became one more vehicle where people, occasionally or routinely, may enjoy or accomplish sexual fantasies and desires, often unconfessable and frustrated in their love and sexual relationships, safely and anonymously, without their real identities being revealed.

Similarly, the Internet provides opportunities for men and women, regardless of sexual orientation, marital status or age, and with distinct sexual preferences, to make come true, in the “real” world, a contact started and kept through online communication (Martins & Grassi, 2001).

Starting from the premise that the definition of “normality” is historically and culturally built, concepts such as “normal”, “healthy” and “pathological” are being questioned by all professionals who are interested in the study and comprehension of human sexuality.

The innumerable manifestations of human sexuality, so as the most varied searches for pleasure, confirm once more that, for the human being, sexuality is not linked to procreation.

The dynamics of human sexuality – what leads an individual to have the sexuality one has – has been an object of study since ancient times, without a consent being reached, which has lead to the search of new paradigms for understanding the so-called “deviant” sexual behaviors.

One of the reasons that make the comprehension of unconventional sexual interests difficult is that the traditional sexual paradigm, based on psychology and psychiatry, as well as on popular opinion, assumes that procreation is the most important biological function (Fog, 1992).

Most collected and studied data about so-called “deviant” behaviors were based on cases considered pathological.

Such studies were made under the legal medical view, or having as reference people who sought for psychiatric and/or psychological treatment because their sexual preferences “deviated” from “normal” sexual behavior (Ceccarelli, 2000) – understood as heterosexual relationship, ending on genital penetration and with the intention of procreating.

Certain so-called “deviant” practices, such as Sexual Sadism and Masochism and also Fetishism, are categorized as “paraphilias” and disfunctional behaviors in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder (Fourth Edition), DSM-IV, by the American Psychiatric Association (APA) and in the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems – 10th revision (1999), by the World Health Organization, which has generated many debates regarding diagnostic criteria, with which many professionals who are interested in the study of “alternative” sexual practices do not agree.

This study aims to explore human sexuality in its most diverse variations such as BDSM (Bondage/Discipline, Dominance/Submission, Sadism/Masochism) or SM, and Fetishism, through an online questionnaire sent to a group of people who describe themselves as BDSM and Fetish practitioners, and who have in the Internet their referential for the exchange and search of information, as well as the search for partners who share the same sexual fantasies.

This study has no intention of encouraging or condemning the choice of sexual practices, but of exploring the diversity of adult human sexuality of a group of people in the context of the contemporary Brazilian society.

METHOD

An e-mail was sent to the various discussion groups and classified ads posted on websites directed to consensual BDSM and Fetish practitioners in Brazil, and who use the Internet as a means of exchanging and obtaining information and contact with people who share the same sexual fantasies. The exploratory character of the study was explained, that it would be conduced basically via e-mail, and that the real identity of the participants would be preserved. Those who were interested should be over 18 years old, their sexual orientation or marital status notwithstanding. It was asked to the volunteers that they got in touch by replying the sent e-mail. One hundred and eleven people from various Brazilian states manifested their interest in participating. They were sent, then, a questionnaire with questions such as why they used the Internet, which sexual practices they were involved in, how and when they became interested in sexual activities that were considered “different” and how they felt about having pleasure with practices that are considered unconventional.

Information on their age, religious formation, sex, marital status, education and sexual orientation were also the object of interest for the research. It was not the aim of the present study to establish diagnostic criteria of the researched sample, or describing in details the unconventional sexual practices.

DISCUSSION

In spite of the growing evolution observed along the years in human sciences and in the technologic and scientific fields, sexuality is still the object of much speculation, prejudice and taboo. If we observe the diverse current reactions in face of sexual manifestations, we will see how much such reactions remain unchanged throughout History. Although the sixties‘ “sexual revolution” and the innumerous movements aiming at the recognition of human rights (especially the feminist) have changed the social scenery, sexuality is still an enigma for the human being and the object of many discussions since antiquity.

From the 5th Century on, due mainly to the leading Christian Fathers – Augustine, Jerome and Thomas of Aquinas – sexuality was linked to and procreation: the unquestionable example that follows is the “naturally heterosexual” life of animals. All sexual practice that falls out of that norm would bring what is known as the “negative pleasure stigma”.

Then, a form of morality that is essentially a sexual morality appeared. Practices “against nature” – considered offensive to decency, to custom and to public opinion – bring out severe sanctions, so that “normal” may be kept.

However – History shows that – such an objective was never reached: sexuality always escaped all attempts of normatization (Ceccarelli, 2000).

In the late 19th Century, the contemporary psychiatric discourse appears, marked by the same moralistic view;

it maintains the theological and juridical positions, bringing to the medical order what was, until then, from the juridical. The great psychopatologists of that epoch, among them Havellock-Ellis (1888) and Kraftt-Ebing (1890), classified and labeled the sexual practices that escaped moral rules.

A detailed inventory of the so-called “deviant” sexualities was traced, in which new forms of sexual practices (those which use the other for obtaining pleasure and in which the natural finality of sexuality – procreation – is subverted) were created: homosexualism, voyeurism, exhibitionism, sadism, masochism, joining the endless psychiatric nosography of that time. It is also when some terms, that later became classical, are introduced: perversion (1882, Charcot and Magna), narcisism (1888, Havellock-Ellis), auto-erotism (1899, Havellock-Ellis), sadism and masochism (1890, Krafft-Ebing) [Ceccarelli, 2000].

In the late 19th Century and, in a stronger way, in the early 20th Century, Sigmund Freud, in his most important text on sexuality, the “Three Essays on the Theory of Sexuality” published in 1905, sustains that subordinating sexuality to the reproductive function is “a too limited criterion”. In Freudian perspective, sexuality is against nature, that is, as far as sexuality is concerned, there is no “human nature” (Ceccarelli, 2000).

Joyce McDougall and the concept of “Neo-Sexuality”

Contemporary author Joyce McDougall (1997) made an important and innovative reading of Freud, regarding perversion. According to the theoretical perspective of the author, the word “perversion” has a depreciative conotation and points towards negativity, since one never hears of someone who was “perverted” to good. The author maintains that, besides the moralistic implication in the vernacular use of the word, the current standard of psychiatric and psychoanalytic classification is equally questionable. When labeling and diagnosing someone as “neurotic”, “psychotic”, “psychosomatic” or “perverted”, the innumerable variations of psychic structures of each clinical category are not taken into account, losing sight of the most remarkable aspect of human beings in their genetic structure, which is their “singularity” (McDougall, 1997, p 186). Regarding the so-called perverted sexualities like fetishism and sadomasochist practices, she verifies that those occur in the quality of erotic games in sexual activities of non-perverted adults, be they heterosexual or homosexual, so that such practices do not provoke conflict, for they are not experienced as compulsive or as exclusive conditions for sexual pleasure. But heterosexual or homosexual adults who only have fetishist or sadomasochist erotic scripts, for whom those sexual practices are the only means of access to sexual relations, there must be care as to want those people to lose their heterodox versions of desire, simply because they may be considered symptomatic. Instead of “perversion”, McDougall (1997, p 188) prefers to name them “neo-sexualities”. According to the author, the term “perversion” would be more appropriated as a label for acts in which an individual imposes personal desires and conditions on someone who does not wish to be included in that sexual script (as in the case of rape, of voyeurism and exhibitionism) or seduces a non-responsible individual (as a child or a mentally disturbed adult) [McDougall, 1997, p 192].

<!–nextpage–>

 


PAGE 2

The Manuals of Mental Health and Project ReviseF65

Svein Skeid is one of the responsibles for the Project ReviseF65 or Project ICD (www.revisef65.org) that aims to mobilize, through a website and a discussion group on the Internet, SM/Leather/Fetish groups and professionals in the field of mental health in all the world, with the purpose of taking away the psychiatric diagnoses (“paraphilias”) of Fetishism, Transvestism and Sadomasochism from the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (www.revisef65.org/ICD10.html), published by the World Health Organization (WHO). The diagnoses of “paraphilia” may serve as a justification for stigmatization and violence against sexual minorities. Several reports of violence against Sadomasochism and Fetish practitioners may be found in the ReviseF65 website (www.revisef65.org). The U.S. Leather Leadership Conference reports that thirty to fifty percent of the SM population suffers discrimination, violence or persecution due to their sexual orientation. Project ICD states that “Stigmatizing minorities by diagnosing their sexual orientation is on the contrary as disrespectful as discriminating people because of their race, ethnicity or religion”. It is, undoubtedly, a legitimate proposal in defense of the human rights of sexual minorities.

Countries as Denmark, in consonance with the legitimate needs and rights of sexual minorities, have totally withdrawn the diagnoses of sadomasochism from their health manuals in 1995.

The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder – Fourth Edition (DSM-IV, 1995, pp 495) also classifies Fetishism and Sexual Sadism and Masochism as “paraphilias”, in which, besides the existent recurring and intense fantasies and sexual impulses or behavior involving those practices (Criterion A), those fantasies, sexual impulses or behaviors must cause a clinically significant suffering or damage in social or occupational functioning or in other important areas of the individual’s life (Criterion B) [DSM-IV, 1995, p 495]. In case Criterion B is not met, the sexual variants above are not considered pathologic or symptomatic, configuring only a variation of adult human sexuality.

Due to the lack of information and knowledge of what consensual erotic practices are about, their practitioners are erroneously classified as victims or perpetrators of coercitive acts of violence and sexual abuse.

BDSM Concepts and Practices

Consensual fetishist and sadomasochist practices are not easily defined, for they include a wide range of behaviors from which many practitioners do not appreciate all roles and activities, being the detailed description of each BDSM or Fetishist practice beyond the scope of the present study. We will focus, however, on the most general terms.

The term “BDSM“, that refers to the sadomasochist universe as a whole, involves all its aspects – dominance, submission, bondage, discipline, sadism and masochism, while SM means “sadomasochism” (Paschoal, 2002, p 14). However, the relationship between them is analogous to the distinction between the terms “homosexual” and “gay” (Moser, 1996, p 24).

According to this author’s theoretic perspective, “Dominance and Submission (DS) implies the deliberate transference of psychological and sexual control from one partner to the other without, necessarily, elements of physical pain or humiliation”.

The term “Bondage and Discipline“, “B&D” or “B/D” refers to sexual practices with various kinds of immobilization or physical restraint, while “Discipline” indicates the acting out of fantasies that relate to punishment/penalties like, for example, the “teacher/student” fantasy.

Humiliation” refers to role-playing scenes in which the dominant partner detains control of power over the submissive partner, inflicting and ritualizing psychologic tortures, like verbal insults of a sexual conotation.

Regarding the terms “sadist” and “masochist“, there is a more physiological conotation, in which people experiment pleasure sensations in giving and/or receiving carefully controlled spanking with slippers or whips (Moser, 1996, p 25).

The word “leather” is used in the sadomasochist community by gays and lesbians (Moser, 1996, p 63).

Other behaviors also generally included in the sadomasochist practice are “age play”, a fetish that demands a partner to act as being of a different age, sometimes older, sometimes younger (playing as a baby, for example); forced or voluntary feminization of male submissives who wear high heel shoes, lingerie and female dresses (“crossdressing”), and also sexual plays involving urine and excrements. Paschoal (2002, p 16) maintains that “each of these concepts has personal, individual and unique aspects, like the people who practice them… Each one is free to choose which and how they prefer them… It is impossible to follow them in a literal way, since human creativity and individual freedom are what is the most precious in the human being”.

With the same creativity, the BDSM community created the term “vanilla“, for referring to conventional sexual practices that do not involve any SM component (Scott, 1997, p3). The “Safety, Sanity and Consensuality” triad (Brame G, Brame W & Jacobs, 1993, p 49) is considered a basic norm for consensual unconventional practices and may never be ignored or neglected. Paschoal (2002, p 22) states that the non-existence of any of the SSC aspects makes any and all BDSM relationship totally inviable.

By “Consensuality“, Moser (1996, p 31) understands the voluntary agreement firmed between the participants of the erotic play, in which the limits of each participants are honored. He explains that domestic abuse that occurs between a couple cannot be named “SM”, for SM is consensual, and abuse imposed on a partner is not. We may use as an example sexual intercourse and rape, where the former is consented and the latter is imposed by coercion. Therefore, the difference between sadomasochism and true violence is to be found in “informed consent” (Moser, 1996, p 31).

Sanity” refers to being aware of what the participants are doing in an SM scene: it is a fantasy that does not correspond to reality. Certain BDSM practices imply considerable risk. In this sense, the knowledge of the partner, the establishment of limits and knowing the risks inherent to each practice are very important factors for the erotic BDSM play to be safe and pleasant. It is also worth saying that safety involves some prohibitions. As it is extremely important that one has complete awareness of what one is doing, the use of alcohol or any kind of drugs is severely unadvisable before or during the BDSM scene or play (Paschoal, 2002, p 27). In case any physical or psychological limit is surpassed, the use of a “safeword” reestablishes the limits of physical and emotional safety of the participants and the play is immediately interrupted (Paschoal, 2002, p 25).

According to Brame, G, Brame, W & Jacobs (1993, p 358), the word fetish comes from the Portuguese word feitiÁo and it is said to be used for the first time by Portuguese explorers in the 15th Century, for describing sacred images. In its anthropologic meaning, fetish is linked to sacred artifacts that are invested of spiritual powers. For fetishists, the erotic fetish is the symbol of the divine itself, being able to arouse and even to induce their devotees to ecstasy. Examples of erotic fetishes are found in those who admire a pair of shoes, instead of the feet that wear them; or the feet are considered extremely arousing, in detriment of the human body as a whole. All human beings are fetishists to some degree. In Brazilian culture, buttocks are the object of national adoration, while in American culture, breasts are extremely valued. In China, small female feet are extremely sexy. This demonstrates that different cultures elect their own fetishes. As Paschoal (2002, p 68) illustrates very well, “a fetish would be a specific preference in a universe of possibilities… BDSM is more like a fantasy full of fetishes. So as a masochist prefers (or has the fetish of) receiving pain, or being tortured exclusively with ropes, or with candles, or with ice, or with all alternatives, or with none of them, the sadist prefers (or has the fetish of) causing pain. They are all fetishes”.

Regarding Brazilian reality, the Internet became a powerful vehicle for the search of information and contacts for people who are interested in the erotic sadomasochist and fetishist practices, largely contributing for the formation of a “virtual” subculture of sexual minorities. The Brazilian BDSM movement is at an embryonary state, but growing, with hundreds of websites and discussion groups (www.yahoo.com.br and www.msn.com.br), trying to form a gathering movement that provides recognition, visibility and contacts outside “virtual” reality, following an international tendency proposed by American organization “The National Coalition for Sexual Freedom” (NCSF), that fights for equal rights in the legal, political and social fields for adults who are engaged in the practice of alternative sexual expressions. According to articles on SM available in their website (www.ncsfreedom.org.), NCSF explains that Sadomasochism is not abuse or domestic violence, being the latter “a pattern of intentional intimidation of one partner to coerce or isolate the other partner without consent” (www.ncsfreedom.org/what.htm), as opposed to what happens in BDSM practices, in which the partners involved agree on everything that will happen in the erotic play, besides being well informed about possible consequences of the erotic power exchange game. It also explains that domestic violence may occur in any group of people, including SM practitioners, but with the difference that within the sadomasochist community domestic violence is not forgiven, and victims as well as abusers are encouraged to look for specialized help.

<!–nextpage–>

PAGE 3

RESULTS

Table 1

As we may see from table 1, the great majority of the total sample (n = 111) is composed by heterosexuals, but only seven (6,3 %) respondents are female, being four (4) officially married and three (3) single. The number of people who have partners and practice the same sexual fantasies, 36,1%, was larger than expected.

It is interesting to point out that in sexual practices involving Submission and Masochism (43,3%) only six (6) are heterosexual women, while the rest of the group are males, regardless of sexual orientation. Catholic religion (53,2%) has more representatives (which reflects Brazil’s religious proportions). The education level is high, 70,3 being graduated and 13,5% post-graduated.

CONCLUSION

We will quote below excerpts from some reports for illustrating the qualitative part of the study, in which respondents talk about how they feel regarding their sexual experiences and the topics that were approached in the questionnaire they answered.

– SS, post-graduated, fetishist, 35, married: “When I was about five years old, I remember getting aroused by wearing satin gowns, I liked to urinate on them and feel the smell of urine for many days… Since I was a child I realized I had “different” desires, but I was only able to understand that in fact these fetishes are not an “aberration of nature” three years ago, with the Internet… on the net I saw, talked to and knew there are people with the same tastes”.

– S., enterprise administrator, masochist, 34, married, remembers: “There was this game of police and thieves and the girls were always the police and the boys were the thieves. Girls ran after, caught and arrested the boys. I remember that when I was arrested, I always asked to be tied up, or I would run away; so I developed, unnoticing, my instinct of submission to females… A fantasy that impressed me in my child and teen years was “Catwoman” from the Batman series… Today, seeing it again with experienced eyes, I can perceive a very explicit fetishist citation. Catwoman was beautiful, that latex suit tight on her body… Whenever she captured the heroes, they were tied up and were at her feet… She was always shown, in her hideout, sitting on a throne on a pedestal, and her helpers sat on the floor at her feet… sometimes she found a way to step on a helper… pure fetish”.

– Fbond, importer, bondage fetishist, 31, married: “I take bondage and fetishism very seriously, I don’t like anything that causes pain, but I like the seduction allied to bondage, underwear, insinuating clothes (but not vulgar), I am cultured… I found out I was a fetishist at age 8 watching a Jerry Lewis movie and now I have more than 150 tapes of that kind… I consider myself a very friendly person, so I think it’s absurd that a fetishist should be put in the class of “abnormals”. Maybe there are even cases like that, but it’s not the majority”.

– Al Z, dominator, post-graduated in System Analysis, 38, married, reports: “Since I was a child, I appreciated scenes with bound or spanked women (generally in movies), when I knew nothing about sex… I think it was instinctive… I awoke to my fantasies five or six years ago, when I accidentally entered a site… at that time, I was 32 or 33 and that fact totally changed my life… Bondage and spanking (female buttocks) arouse me a lot, and also other forms of physical and psychological domination like, for example, transforming my partner into a dog, putting on her a collar and a leash… My relationship with my spouse is “standard”, that is, it follows religious and social rules for marriage… She doesn’t know about my incursions into the virtual world, not even that I look for someone to make my fantasies come true in the “real”. I feel like an absolutely normal person… What I think is that society is really afraid to admit that who likes BDSM (within the erotic context, of course) is a normal human being. People always look forward to living with more pleasure and BDSM is one more alternative form of reaching it fully… I never opened up to someone as much as I’m doing to you now, but I feel very good, because it was suffocating me”.

– J., System Analyst, submissive, 32, single: “I feel perfectly normal and even – why not – privileged, for knowing how to explore my sexuality in a different and much more intense way than most people do. I’m very happy to have enough capacity to understand my fetish and to enjoy it in a healthy, safe and very peculiar way”.

– N., administrative assistant, bondager, 26, single: “I like to be bound and completely immobilized, to feel completely vulnerable in the hands of my partner, not being passive but struggling because I was tied up, as if I was forced to be in that situation, not accepting passively that the other ties me up, but trying to “escape”, to get free, and end up being “defeated” by his strength and technique… the deprivation of senses, like vision and speech… this way they become sharper, but not knowing what the other person is going to do is an incomparable sensation… being gagged is an indescribable sensation… Putting all that together is an inexplainable sensation… Sincerely, I feel more normal than other people, I accept myself. I think what is abnormal is people neglecting themselves, or even living a faÁade relationship and looking beyond for the fulfillment of their fantasies… I believe that people can only be totally happy when they look for a relationship that fulfills them totally… (that is) difficult, but living a double life is still more difficult… in one of them you will be acting out… The society in which we live in is hypocrite… everyone has fantasies, but to fit the “normal” standard, they don’t recognize it and even criticize and get shocked with other people’s opinion. I believe that each one owns their life and owe no explanation to others about what they like or dislike within four walls; better yet, I think we must be free to live out our fantasies and other quotidian things too; of course, respecting the other’s limits and space. For me, BDSM is a form of pleasure, it is a vast world with many branches and each person chooses among those what really gives them pleasure… I chose mine and I am not bothered by the fact that society does not accept it or thinks I am an aberration… I feel more normal than everyone, for I am sincere with myself, I recognize and accept myself like that and it makes me happy…”

– M.H., dentist, crossdresser, submissive, 39, married: “I am married and my wife takes part in everything and has dominated me for over one year… As you may see, I’m a submissive crossdresser and I behave accordingly. I’m my wife’s sissy. I dress as a woman everytime I can, do all housework and I’m a woman for my wife. I’m totally passive and she is active… I often get spanked and humiliated, and I love it… I found out that what I felt and did was in tune with the BDSM universe when I was 18. But not knowing it was a BDSM attitude, ever since I can remember… since 6 or 7… I loved to play house with my cousins and I was always the housemaid, always working and humiliated. This was the role I chose. It gave me pleasure and, in my point of view, it fits BDSM. When I was 10 I came for the first time, when putting on an aunt’s skirt… I came without even touching myself. Since then I was always out of standards, but at 16 I noticed I was “different”. Would I be gay? But how would I be gay if I never had interest in men? But if I wasn’t gay, why would I fantasize myself in the female role?… Unfortunately, people live in a standard, hipocritely proposed by this machist and repressive society we live in.”

<!–nextpage–>


PAGE 4

– ZZ, billing assistant, submissive foot fetishist, 34, married: “My relationship with my wife is the best possible, in all senses. She knows about my attraction for feet, so much that she began taking more care of them and sometimes, when we make love, she spanks me with her slippers and I like it a lot. Since there is no physical or emotional damage to anyone and both agree on it, any practice is worth it, between a couple. The way society sees or judges my acts is not at all relevant to me.”

– JP, lawyer, sadist, 38, married: “I feel privileged for having certain sexual interests that are different from most people’s and for always being able to make them come true. BDSM is very complex, for there are different levels of SM and I’m in an intermediate one… some practices are indigestive for me, like coprophagy, public humiliation, cuts or burning, but as the word goes, “if done with their consent, the problem is theirs”…”

We may suggest that the people that took part in the researched sample, far from representing the totality of individuals with unconventional sexual practices in Brazilian society, feel in tune with their diverse sexual preferences, which are experienced as pleasant, and also feeling privileged for having a “differenced” sexuality from those who see in sex and in conventional roles the only form of expression for love, intimacy and fulfilling their sexual fantasies.

We cannot affirm, by the collected and reported data, that BDSM and Fetish practitioners who took part in this study may be called “paraphilic”. We would rather describe them as aware and well informed practitioners, and conscious of what we consider as variants in the complex adult human sexuality expression.

The use of the Internet is clearly important in the formation of a consensual BDSM subculture in Brazil, not only for communication and obtaining information among similar practitioners, but also as a mechanism of social inclusion, gathering thousands of people who share the same unconventional fantasies and practices. This study was made possible exactly because of the easy access, anonymity and the facility that the Internet provides to its users. Cooper et al (2000, p 6) states that the Internet offers the opportunity for the formation of virtual communities, in which the isolated and discriminated, like, for example, gays and lesbians, may communicate about sexual topics that interest this community.

When they realize the number of “equal” people, the sensation of isolation and of being “different” decreases or disappears and a new sense of “belonging” and identity appears for those who, before the advent of Internet, felt “abnormal” and “out of standard” for not having someone to share their longings and fantasies due to the prejudice and stigma regarding everything that deviates from the “norm” or “standard”.

We may suggest that the Internet may serve as a virtual “life-boat” for, when giving the opportunity to BDSM and Fetish practitioners and other sexual minorities to “come out of the closet”, it provides them an environment with no repression, prejudice, and where everything is possible in the fantasy world, and also giving the opportunity for those fantasies to come out of “virtuality” and be made true in the “real” world. According to Bader (2002, p 259), the question why some people act out their fantasies, while others do not, has no easy answer. In his theoretical perspective, it is easier to understand why someone develops some sexual fantasy or practice, but one can rarely affirm why this person acted it out or simply kept it in the fantasy level.

The world has gone through technological changes that are almost impossible to keep up with in the field of human life conception: the “test-tube” baby and artificial insemination are now current practices, once impossible to be imagined and made true, as is now the possibility of human cloning in laboratories. Novelty is frightening, provokes fears and feelings of unprotection.

But it is undeniable that changes in mentality are on their way, in this new millenium. Judeo-christian tradition, that has shaped the basis of Brazilian society for centuries, shows to be anachronic before the mentioned facts and what is yet to come.

The propagated “naturally heterosexual” animal life, that served as justification for the inprisonment of sexual desire and pleasure by religious institutions, begins to fall down with the latest scientific researches about the animals’s sexual life, which demonstrate that the “practices against nature” are also part of animal sexuality (www.subversions.com/french/pages/science/animals.html).

Where are we going to, since psycho-social, religious and cultural concepts and norms, that once defined the notion of “normality”, no longer apply to the pluralist society that we see? Our traditional sexual ethic, followed for a hundred years, no longer fits socio-cultural changes and the new challenges of the 21st Century. We live in a plural society, in which the most diverse expression of adult human sexuality are becoming visible and want to be accepted, recognized and legitimated. Sexual expressions that demonstrate maturity, respect and awareness among those who practice them. It is worth pointing out that feeling comfortable and in ego-syntonia with their sexual practices may have been the reason that took these individuals to take part in this study. The line that separates consensual BDSM practices and the so-called “perverted” practices is very thin. But is important that one knows how to distinguish one another.

And, based on that distinction, the present study has demonstrated that, in spite of its limited range, it is a human right to be “different” from majority and, consequently, to have that “difference” respected and accepted by all others.

REFERENCE

Animals prefer Homossexuality to Evolution. Retrieved January 17, 2003, from www.subversions.com/french/pages/science/animals.html

Bader, M. J. (1997). Arousal. The Secret Logic of Sexual Fantasies. Thomas Dunne Books, pp 259-260.

Brame G, Brame W & Jacobs (1993). Different Loving. The World of Sexual Dominance & Submission. Villard Books, NY, pp 49, 358.

Ceccarelli, P.R (2000). Sexualidade e Preconceito. Article published in the Revista Latinoamericana de Psicopatologia Fundamental, SP, III, 3, 18-37. Retrieved October 10, 2002, from www.geocities.com/HotSprings/Villa/Villa/3170/PauloCeccarelli.htm

Classificação Estatística Internacional Das Doenças e Problemas da Saúde (ICD-10). Retrieved May 7, 2002, from www.desejosecreto.com.br/revisef65.html [Dead link]

Cooper A et al. (2000). Cybersex. The Dark Side of the Force. Taylor& Francis, p 6.

Fog, A (1992). Paraphilias and Therapy. Nordisk Sexology, vol10, pp 236-242. Retrieved October 1, 2002, from www.ipce.info/ipceweb/Library/98-053r_fog_eng.htm

Manual Diagnóstico e Estatístico de Transtornos Mentais – 4a Edição DSM-IVtm (1995). EditoraArtes Médicas, Porto Alegre, 1995, p 495.

Martins M C, Grassi M V F C (2001) American Women and Internet Infidelity. Abstracts Book. 15th World Congress of Sexology, June 24-28, Paris, p 149.

MCDougall, Joyce (1997). As Múltiplas Faces De Eros. Martins Fontes, SP, 2001, pp 186, 188, 192.

Moser C, Madeson JJ (1996). Bound to be Free. The Continuum Publishing Company, NY, 2000, pp 24, 25, 31, 63.

Paschoal H, (2002). Sem Mistério. Uma Abordagem (Na) Prática de Bondage, Dominação, Sadismo e Masoquismo. Editora Cia do Desejo, Campinas, SP, pp 14, 16, 22, 27, 68.

Scott, G G (1997). Erotic Power. An Exploration of Dominance and Submission. Carol Publishing Group, p3.

The National Coalition for Sexual Freedom. Retrieved July 24, 2002, from www.ncsfreedom.org/what.htm

www.associacaobdsm.com.br. Retrieved May 7, 2002 [Dead link].

www.msn.com.br. Retrieved April 02, 2002.

www.revisef65.org. Retrieved April 02, 2002.

www.subversions.com/french/pages/science/animals.html. Retrieved January 10, 2003.

www.yahoo.com.br. Retrieved April 02, 2002

 


Author: Maria Cristina Martins, Clinical Psychologist and Specialist in Human Sexuality. Campinas, SP, Brazil

Co-author: Paulo Roberto Ceccarelli, Psychologist, Psychoanalyst, PhD in Psycopathology and Psychoanalysis by Paris VII, Paris, France; Appointed Professor of the Psychology Dep. of Pontifice Catholic University of Minas Gerais, Brazil.